Atmosfærekemiker opfinder apparat, der sparer energi ved at rense luft – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Atmosfærekemiker opfin...

31. december 2013

Atmosfærekemiker opfinder apparat, der sparer energi ved at rense luft

Forskerfilm

En tredjedel af verdens energiforbrug går til at varme, køle og affugte luften inden i bygninger. Men hvis man renser den luft som allerede har den perfekte temperatur i stedet for at åbne vinduerne for at få frisk luft, kunne man spare enorme mængder energi, og dermed spare klimaet for en stor belastning.

Matthew Johnson er miljøkemiker ved Københavns Universitet. I mange år forskede han i atmosfærens evne til at rense sig selv for forurening.

Det viste sig, at atmosfæren renser sig selv ved hjælp af ozon, sollys og regnvand. Og det var så smart og nemt, at Johnson patenterede metoden. Dog minus regnvand.

Opfindelsen vil gøre de muligt at spare energi ved at rense luft... Med sollys. Se filmen om den banebrydende opfindelse fra Kemisk Institut.

Manus, film og klip: Jes Andersen.