Universitetsforskning bliver til højteknologisk målefirma – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Universitetsforskning ...

20. maj 2016

Universitetsforskning bliver til højteknologisk målefirma

Kemisk virksomhed

Et nyt spin-out firma fra Københavns Universitet, FRS-Systems, skal forsyne medicinal-, fødevare- og biotekforskere med en ny enestående teknologi til at udføre sterile, lynhurtige og pålidelige målinger i væske.

To patenter bag ny løsning for målinger i væske

Den nye virksomhed baserer sig på to patenter fra Kemisk Institut på Københavns Universitet. Det ene patent er for fluorescerende farvestoffer, som fortæller om deres kemiske omgivelser ved ændringer i det udsendte lys, mens det andet er for opfindelsen af et porøst materiale, der holder farvestofferne fast, så de ikke kan flyde ud i den væske de skal måle.

Opgør med kolossalt tidsspilde

Bo Wegge Laursen og Thomas Just Sørensen er henholdsvis professor og lektor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet. De to er opfinderne bag virksomheden, og de er stolte over at kunne præsentere en teknologi, der vil gøre op med et enormt tidsspilde for forskere der måler iltindhold og pH i væsker.

”Når man i dag skal måle pH i en væske skal man først kalibrere i tre forskellige væsker. Tilsammen tager det omkring tre minutter. For hver eneste måling. Vores metode har kun én arbejdsgang, og det tager under fem sekunder per måling”, siger Thomas Just Sørensen.

Funktion som selvlysende visere på et ur

Farvestofferne, Triangulenium, fungerer lidt lige som de selvlysende visere på et ur. Man lyser på dem, og så lyser de af sig selv. Det smarte ved dem er, at det lys de sender ud, er påvirket af det kemiske miljø de befinder sig i.

Fra grundforskning til forretning med professionel hjælp

Bo Wegge Laursen opfandt de smarte sensorfarver som del af et grundforskningsprojekt, men at føre sensorfarverne frem fra grundforskning, over anvendt forskning og nu til et decideret produkt har ikke bare taget tid og kostet penge. Det har fordret professionel hjælp til forretningsudvikling.

Lang række donorer gjorde forretningsudvikling mulig

Pengene til at gøre grundforskningen anvendelig er kommet fra blandt andet Novo Nordisk Fonden, Lundbeck Fonden og så fra en række af Københavns Universitets egne puljer. Den professionelle forretningsmæssige hjælp har universitetets egen teknologioverførselsenhed, det såkaldte Trans Tech-kontor, kunnet levere.

”Da vi første gang kom til Trans Tech havde vi en bestemt idé til hvilken slags forretning man kunne lave med vores opfindelser. Trans Tech undersøgte markedet for os, og hjalp os med at udvikle en anden forretningsidé. Det havde vi stor glæde af. For nok er det vigtigt som iværksætter at have videnskaben i orden, men man skal også udvikle et produkt, der er kunder til. Her var Trans Tech uundværlige”, siger Thomas Just Sørensen.

Første kundegruppe er forskere i virksomheder og på universiteter

FRS-Systems vil i første række levere et fuldt færdigt målesystem rettet mod forsknings- og udviklingsafdelinger på universiteter og i virksomheder. Systemet består af ”Brug og smid væk” laboratorieflasker med indbyggede sensorer, en lyskilde og et dataopsamlings-og behandlingssoftware. Bare hæld væske på flasken, luk den, og gå i gang med at måle med det samme. En sensor holder til mindst 800.000 målinger, og flasken behøver aldrig at blive åbnet for at kunne måle.

Forventning om videre udvikling

Foreløbig har de to opfindere udviklet sensorer til at måle, hvor sur eller iltfattig væsken er. Med tiden forventer de også at udvikle sensorer, der kan måle indholdet af sukker, CO2, mælkesyre og ammoniak.

Historien er udarbejdet af journalist Jes Andersen.