Torkil Holm pris for at spænde over kemi og biologi – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Torkil Holm pris for a...

29. januar 2016

Torkil Holm pris for at spænde over kemi og biologi

Kemisk prisvinder

Alle handlinger udført af levende væsner begynder med molekyler, der reagerer med hinanden. Men at regne ud, hvilke molekyler, der gør hvad, når vi bliver syge, raske eller forelskede, er en kæmpe udfordring. En af de få, der tager udfordringen op, er Dimitrios Stamou. Han er professor i Kemisk biologi ved Københavns Universitet, og han har netop modtaget den højt ansete Torkil Holm pris for sit arbejde i grænselandet mellem biologi og kemi.

Prisen blev uddelt ved Torkil Holm symposiet, som Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) afholdt den 29 januar 2016.

Pris til "Ung Anerkendt Forsker"

Prisen går hvert andet år til en ”Ung forsker der er anerkendt for sit selvstændige virke inden for ethvert område af de kemiske videnskaber, og som synes lovende i sin videre forskningsmæssige udvikling”. Prisen er på 50.000 kroner.

Enestående tværfaglig forskningsgruppe

Stamou er oprindeligt fra Grækenland. Han er uddannet i England og Schweitz og har siden 2004 været ansat på Københavns Universitet. På Kemisk Instituts Nano-Science Center har han opbygget en enestående tværfaglig forskningsgruppe, der har udført markante gennembrud. Han er en førende ekspert i biologiske systemers fysiske kemi og arbejder på at afsløre de kemiske mekanismer, der ligger bag biologiske processer. Han arbejder også med at udvikle metoder til at kontrollere og studere kemiske reaktioner på enkeltmolekyle-niveau.

Med utallige videnskabelige artikler bag sig, blandt andet fire publikationer i forskellige Nature-tidsskrifter og én i Science, er han også en usædvanligt flittig forskningsforfatter.

Om Torkil Holm Symposiet

Symposiet har til formål at samle verdens førende eksperter fra forskningsinstitutioner og virksomheder inden for kemi for at udveksle viden om deres forskning.

Om ATV

ATV er en uafhængig, medlemsdrevet tænketank. Akademiet arbejder for, at Danmark skal være en af fem førende Science and Engineering-regioner i verden – til gavn for kommende generationer. Akademiets medlemmer medvirker til at implementere anbefalinger fra projekter i vidensmiljøer og virksomheder.