Farveforsker forklarer lys og molekyler – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Farveforsker forklarer...

18. november 2015

Farveforsker forklarer lys og molekyler

Videoforedrag

Et gammelt mundheld siger, at i mørket er alle katte grå. Selv om det er en gammel og banal erkendelse, så er mundheldet forbløffende tæt på også at udgøre den videnskabelige forklaring på hvordan farver virker. For farvestoffer har ingen farve, hvis de ikke bliver påvirket af lys. Thomas Just Sørensen er kemiker. På Københavns Universitet forsker han i hvordan man kan få farver til at udføre nogle ualmindeligt avancerede og gavnlige opgaver.

Farver forklarer livets processer

Farvestoffer er ikke bare noget, der giver os smukkere tøj, huse og mad. Avancerede farvestoffer sætter også vore forskere i stand til at undersøge biologiske processer, der ellers ville være usynlige for os. Forskning i cellers virkemåde og biologiske processer udgør selve grundlaget for moderne medicin og avanceret lægelig behandling, der rent faktisk virker.

Foredrag om kulør og hvordan det virker

Ind til videre har grænserne for vores indsigt i biologien gået ved grænserne for hvad de avancerede farvestoffer er i stand til. Sørensen forklarer i dette foredrag hvordan han forsker i at udvikle farvestoffer, der kan åbne endnu flere døre til indsigt i hvordan vore kroppe virker i sundhed og sygdom helt ned på den molekylære størrelsesskala.