Uvurderlig kunst analyseres nænsomt med laserstråler – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Uvurderlig kunst analy...

30. december 2013

Uvurderlig kunst analyseres nænsomt med laserstråler

Kemifilm

Raman-spektroskopi er en analysemetode, hvor man studerer den kemiske sammensætning af overflader, uden at ødelægge den. Man sender en laserstråle ind på overfladen, og så analyserer man det laserlys, der bliver kastet tilbage. Det giver helt detaljerede oplysninger om hvilke grundstoffer den består af.

På Statens Museum for Kunst hænger nogle af Danmarks mest kostbare kunstværker. Nogle er kostbare fordi de er skabt af kendte kunstnere. Nogle er kostbare helt enkelt fordi de er gamle.

De ældste af værkerne kan give hovedbrud til kunsthistorikerne. Oplysninger om hvor et værk stammer fra, står ikke altid på bagsiden.

Men når kunstværkerne er uvurderlige kan man ikke bare skrabe noget af malingen for at udrede hvor og hvornår værket er lavet. Og så kommer kemikerne ind i billedet.

Se filmen om Ramankemikeren, der analyserede to kostbare værker, og gav kunsthistorikerne ro i sjælen.

Manus, film og klip: Jes Andersen.