Ny kemibog er opskriftsamling til fremtidsmedicin – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Ny kemibog er opskrift...

20. august 2013

Ny kemibog er opskriftsamling til fremtidsmedicin

Medicinalkemi

Fremtidens lægemidler skal laves af kroppens egne kemiske stoffer, proteiner og peptider. Nu udgiver kemiforskere ved Københavns Universitet den ultimative ”gør det selv bog”, for de kemikere der skal i laboratoriet for at opfinde næste generation af medikamenter.

Professor Knud J. Jensen i peptidlaboratoriet på Københavns Universitet.

Hjælpende hånd til nye konkurrenter

Bogen ”Peptide Synthesis and Applications” udkommer på det højt estimerede forlag Springer.

Hovedforfatteren er Knud J. Jensen, som er professor i sektionen for Kemisk Biologi og Nanovidenskab ved Kemisk Institut, Københavns Universitet. Han har samarbejdet med to tidligere medarbejdere, Pernille Tofteng Shelton og Søren L. Pedersen, om denne bog. Knud J. Jensen er blandt de førende i verden, når det gælder om at bruge kemiens metoder til at fremstille de naturlignende peptider. Men han vil gerne have nye konkurrenter på feltet.

" Jeg har inviteret nogle af mine hårdeste konkurrenter til at skrive kapitler!

Knud J. Jensen, Professor

sektion for Kemisk Biologi og Nanovidenskab

Kemisk Institut Københavns Universitet

”Vi har skrevet denne her bog til dem der starter i peptidsyntese, og til dem der allerede forsker i peptider, men gerne vil gå nye veje”, siger den 52 årige professor.

Guide gennem laboratoriet

Peptider er små proteinlignende molekyler, som kroppen bruger som signalstoffer, hormoner og endda antibiotika. I løbet af de seneste årtier er de blevet uundværlige for grundforskningen i biologi, biokemi og kemisk biologi. Men de er også vigtige for den anvendte forskning. Allerede i dag er mere end 70 lægemidler baseret på peptider. Derfor er de er også afgørende, når medicinalindustriens kemikere går i laboratoriet.

Bogen er da også først og fremmest en oversigt over metoder og instrumenter, der har vist sig at virke netop der, forklarer Jensen.

”Vi har gjort vores bedste for at gøre dette her til en topmoderne bog med gode råd og trin-for-trin vejledning i laboratoriearbejde. Derfor har jeg også inviteret nogle af mine hårdeste konkurrenter til at skrive kapitler”, forsikrer Professor Jensen.

Ønsker at være troværdig og fair

Ikke mindst inden for instrumenteringen var det vigtigt for Jensen at få rivalernes synspunkter med. Jensen har selv været med til at udvikle en af arbejdshestene på feltet. Den såkaldte Biotage SyroWave, der er en synteserobot parret med en mikrobølgeovn. Den største konkurrent til det stykke forskningsværktøj er udviklet af et amerikansk firma. Derfor blev den førende forsker fra det firma inviteret til at skrive kapitlet og det er netop vigtigt for Jensen at pointere, at det er en forsker der har skrevet om apparatet.

”Det her handler ikke om at et andet apparat skulle have noget markedsføring. Det handler om at sikre en troværdig og fair gennemgang af hvad der kan gavne forskningen”, slutter professor Knud J. Jensen.

Peptide Synthesis and Applications

Humana Press/Springer