25. juni 2015

Høj løn, lav ledighed og sjove jobs til naturvidenskabere

Job og løn

Kolber og formler er krævende, men det er en del af uddannelsen for kemikere, fysikere og matematikere. Til gengæld kan en naturvidenskabeligt uddannet forvente op til 30 % højere indkomst, halvt så høj arbejdsløshed og langt større jobtilfredshed end andre med en lang akademisk uddannelse. Det viser undersøgelser fra Magisterbladet, magistrenes arbejdsløshedskasse og fra tænketanken Kraka.

Drømmejob  til fire ud af fem naturvidenskabsfolk

Når man har tilbragt op til syv år på universitetet er det surt at lande i et kedeligt job. Desværre er det virkeligheden for 44 procent af landets universitetsstuderende. Det viste en undersøgelse foretaget af jobzonen i 2011. Anderledes ser det ud for dem med en naturvidenskabelig uddannelse. I en undersøgelse i 2012 fandt Magisterbladet, at 80 procent af universitetsuddannede med en Cand. Scient grad, ligefrem sad i deres drømmejob.

Arbejdsløshed er fremmeord for science kandidater

En forklaring på de mange tilfredse nørder er måske, at der næsten ikke findes arbejdsløshed for naturvidenskabeligt uddannede. I starten af 2008 lå den gennemsnitlige ledighed for de universitetsuddannede lige under to procent, men da krisen ramte, steg ledigheden til seks procent i løbet af få måneder. De eneste der ikke blev ramt var matematikere, fysikere og kemikere. I hele perioden fra 2008 til 2015 har deres ledighed holdt sig stabilt mellem to og tre procent, mens resten af akademikerfeltet har ligget stabilt mellem fem og seks. Det viser en analyse fra Magistrenes Arbejdsløshedskasse.

Høj livstidsindkomst til matematisk begavede

Der er også gode penge i at kunne lidt mere end den lille tabel. Personer, der vælger matematik på højniveau i gymnasiet kan helt generelt regne med at tjene 30 procent mere i løbet af hele deres liv, end dem der kommer ud med et lavere matematikniveau. Kigger man alene på dem der læser videre på universitetet snævrer forskellen lidt ind. Men den er stadig til fordel for Scient’erne. Deres livstidsindkomst er 20 procent højere, end den, for eksempel, er for humanister. Det viser tal fra Produktivitetskommissionen og Tænketanken Kraka.

Nye nørder kan begynde her

På Københavns Universitet kan man vælge mellem 21 forskellige uddannelser inden for de natur- og biovidenskabelige fag. Fysik byder på fem forskellige specialiseringer, matematik på seks forskellige specialiseringer og kemi tilbyder nye studerende valget mellem de fire specialiseringer, medicinalkemi, miljøkemi, gymnasierettet kemi og grøn og bæredygtig kemi. Har man helt særlige interesser kan man også skræddersy kemiuddannelsen ved selv at kombinere grunduddannelsen i kemi med fag efter eget hoved.

Ansøgningsfristen til en studieplads på kvote et er søndag d. 5. juli 2015 klokken 12.00

Læs her om regler for ansøgning og optagelse