19. juli 2010

Kemikere i undersøgelse af arktiske klimaændringer

Af Jes Andersen

Hvis isen trækker sig tilbage fra de arktiske egne, vil olieefterforskere, fiskere og turister til gengæld begynde at overrende de følsomme områder. Nu skal et fællesnordisk forskningsprojekt afdække, hvilke konsekvenser menneskenes indtog vil få for klimaændringer i arktis. Med i forskningsgruppen sidder flere kemikere fra Center for Atmosfæreforskning (CCAR) på Københavns Universitet.

Merete Bilde. En af de medvirkende ved undersøgelsen af menneskers klimapåvirkningn i arktis

Ny forklaring på hastig opvarmning

I mange år har forskerne skudt skylden på det såkaldte is-albedo feedback, når de skulle forklare hastigheden på klimaændringer i arktis. Jo mørkere jordens overflade er, jo mere suger den til sig af solens varme. Men så længe jorden er dækket af den hvide is, bliver atmosfæren holdt kold af isens reflekterende egenskaber. Denne kølige balance kan bare være svær at opretholde, når mennesker begynder for eksempel at stille mørke ting, som huse og køretøjer, ind på isen. Og hvis køretøjerne udleder sorte dieselpartikler, der kan farve isen mørk, går det helt galt med is-albedo balancen.
Projektet ledes af Markku Kulmala fra Helsinki universitet i Finland. Deltagerne fra Danmark er blandt andre Merete Bilde, Matthew Johnson og Henrik Kjærsgaard