Stor bevilling til forskning i molekylær elektronik på Københavns Universitet
Lektor Kasper Nørgaard fra Nano-Science Centeret og Kemisk Institut modtager 6,2 millioner fra Forskningsrådet for Natur og Univers (FNU) til at forske i nye måder at lave elektrisk kontakt til organiske molekyler.
Projektet bygger på flere års arbejde i NSC i samarbejde med kinesiske forskningsgrupper fra Chinese Academy of Science hvor der er blevet udviklet en ny metode til at lave elektrisk kontakt til organiske molekyler ved brug at graphenmaterialer.
Projektet, som hedder Getting in contact with molecules, tager sit afsæt i forskeres problem med at sætte ledninger på bare ét enkelt molekyle og dermed kunne bruge specialdesignede molekyler til at bygge nanoelektroniske kredsløb. En af de store fordele ved organiske molekyler er, at de kan fremstilles med mange forskellige strukturer og egenskaber, hvilket allerede bliver udnyttet i fx udviklingen af ny medicin, men som altså også tænkes at bidrage med helt nye elektroniske egenskaber.
Molekylernes mægler
For nylig har forskere fundet materialet graphen. Dette materiale er elektrisk ledende og består udelukkende af kulstofatomer i tynde netværk, og graphen har givet helt nye muligheder for at kontakte molekyler, en slags molekylemægler.
I dette projekt vil nyligt udviklede graphenelektroder blive anvendt til at skabe elektrisk kontakt til molekyler. En række nye molekylære "ledninger" vil blive fremstillet og undersøgt for at øge forståelsen af molekylers elektriske egenskaber.
"Vi arbejder på den lange bane her og perspektiverne for at gøre ting vi omgiver os med hver dag, nemlig elektroniske apparater som fladskærme og computere mere miljøvenlige er noget af det der driver os i undersøgelsen af organiske molekyler. Organiske molekyler er på vej ind i elektroniske apparater i form af solceller og organiske lysemitterende dioder, og i fremtiden vil de organiske molekyler måske også kunne erstatte silicium i computerchips og gøre disse endnu mindre og mere miljøvenlige.
Lektor Kasper Nørgaard
Nano-Science Center ved Københavns Universitet er centrum for forskning i den tværfaglige videnskab nanoscience, hvor vi samler forskere og studerende fra Københavns Universitets forskningsgrupper indenfor både fysik, kemi, biologi og sundhedsvidenskab. Vi udgør et stærkt tværfagligt forskningsmiljø og driver en unik naturvidenskabelig bachelor- og kandidatuddannelse.
Emner
Kontakt
kasper Nørgaard
kn@nano.ku.dk