28. april 2015

Kemikeren der jagtede lægemidler i naturen

Mindeord for Carsten Christophersen

Som naturelskende kemiker brugte Carsten Christophersen sit liv på at lede efter nye lægemidler i dyr, mikroorganismer og planter. Nu har han tabt kampen mod lungekræft.

Ledte efter lægemidler i havet

Christophersen startede sin karriere som elev på skoleskibet Georg Stage. Her lærte han at holde af hårdt arbejde og det hav, hvor han fandt så mange af sine interessante kemiske stoffer. Efter sin tid som gast gik han i land, og i 1966 gennemførte han en cand. scient. uddannelse i kemi på Københavns Universitet (KU). I starten af sin karriere arbejdede han med teoretisk svovlkemi. Carsten gik dog snart over til udforskning af kemien i organismer, der lever i havet.

Fandt forklaring på mystisk lidelse

En af hans meste betydelige indsatser var, at forklare hvorfor nogle fiskere får den mystiske lidelse doggerbankefnat. Mod alle odds lykkedes det at vise, at lidelsen skyldes allergi, mod en forbindelse som bliver dannet i et mosdyr fra doggerbanken. Dette arbejde blev Christophersen gennembrud. Det gjorde det muligt for ham, at etablere en gruppe, ved Københavns Universitet, der opnåede mange banebrydende resultater.

Forskning og undervisning i syd- og mellemamerika

Ud over KU havde Christophersen også et livslangt samarbejde med universiteter i lande som Peru og Mexico, hvor han både underviste, forskede og holdt foredrag.

I de senere år engagerede han sig ligeledes i samarbejder med svampegruppen på Danmarks Tekniske Universitet, hvor han støttede op om opbygningen af naturstofkemi på Institut for Systembiologi. Derfor var det meget naturligt at han blev tilknyttet DTU som adjungeret professor efter at han lod sig pensionere fra KU i 2011. Christophersen var meget glad for denne tilknytning og kom indtil sin sygdom fast to gange om ugen på DTU, hvor han især engagerede sig i nye aktiviteter omkring bioaktive naturstoffer fra bakterier og alger.

Ivrig formidler af populærvidenskab

Foruden sit videnskabelige arbejde var Carsten Christophersen også en ivrig formidler af videnskaben til lægmand. En del af dette arbejde blev udført som redaktør for tidsskriftet Dansk Kemi, og senest Ung Kemi. Endvidere skrev han bogen Den hvide Mands Fodspor (2004).

Af: Thomas Ostenfeld Larsen, Institut for Systembiologi, Danmarks Tekniske Universitet, Søren Brøgger Christensen, Institut for Lægemiddeldesign og Farmakologi, Københavns Universitet, Jes Andersen, Kemisk Institut, Københavns Universitet.