Fjernelse af flaske med ustabilt indhold fra Kemisk Institut – Københavns Universitet

Kemisk Institut > Nyheder > Nyhedssamling > Fjernelse af flaske me...

13. marts 2018

Fjernelse af flaske med ustabilt indhold fra Kemisk Institut

Mandag aften den 12. marts blev en flaske med ustabilt indhold fjernet fra Kemisk Institut på Frederiksberg af politiet. En forsker opdagede flasken, som viste tegn på bundfald – et faresignal, der fik instituttet til at kontakte politiet. Fjernelsen af flasken forløb udramatisk, og der var et godt samarbejde med det samlede beredskab.

Flasken indeholdte Isopropyl alkohol med 1% trifluoreddikesyre, som normalt er en uskadelig blanding. Isopropyl alkohol er et ugiftigt stof som anvendes som rensemiddel f.eks. i sprinklervæske. Trifluoreddikesyre er en syre, som kan forårsage ætsninger, men var her fortyndet. Sådanne fortyndede syreopløsninger er helt almindelige i laboratorier og forårsager normalt ingen problemer.

I dette tilfælde havde opløsningen stået i flere år, og der var dannet et massivt bundfald i flasken. Bundfaldet kan være eksplosivt, og derfor blev politiet kontaktet.

Lignende væsker vil fremover blive destrueret straks efter anvendelse.