04. juni 2015

Kemikere i kjole fejrede året der gik

Kemigalla 2015

Kjolerne var lange, og jakkesættene elegante, da studerende og ansatte ved kemisk institut fejrede sig selv og hinanden ved den traditionsrige KU kemikergalla. Som altid havde festkomiteen sørget for delikate retter, lækker underholdning og letfodet lancierdans, og de 208 fremmødte nød en aften i festens tegn.

Traditionen tro skulle der også uddeles priser. Dels instituttets, dels de studerendes.

Institutleder Mikael Bols uddelte instituttets priser med følgende begrundelser.

Bedste bacheloropgave 2014:

Kristina Eriksen for opgaven ”Alifatiske seleno Newman-Kwart omlejringer” med Michael Pittelkow som vejleder. Mikael Bols slog fast at Kristinas projekt indeholder det hele.

”Hun har gjort noget helt fundamentalt inden for organisk kemi: hun har opdaget en ny kemisk reaktion”

Bedste kandidatopgave 2014

Anders Reinholdts vandt for specialeafhandlingen, "Chemistry of Ru(C)Cl2(PCy3)2 – Metallation, ligand substitution, and charge transfer complexes". Afhandlinge blev bedømt til 12 under vejledning af Jesper Bendix.

Bols fremhævede at man lige fra introduktionskapitlet mærker en udsædvanlig grundighed, idet mere end 200 litteraturhenvisninger indgår i afhandlingen.

” Afhandlingens velformulerede form afspejler et stort overskud, og det bør anerkendes, at indleveringen af projektet skete en måned inden den aftalte slutdato i specialekontrakten”, sagde Mikael Bols.

Bedste forskningsresultat:

Solvejg Jørgensen og Henrik Kjaergaard for artiklen ”A large source of low-volatility secondary organic aerosol”, der udkom I Nature, 506, 476-479, 2014.

Mikael Bols kaldte artiklen for et gennembrud i atmosfære-kemien fordi den for første gang forklarer oxidationen og transformationen af flygtige organiske stoffer til partikler i atmosfæren. Men artiklen fik også en ualmindelig stor gennemslagskraft i de folkelige medier.

Nature artiklen blev omtalt I blandt andet BBC news, Videnskab.dk, Ecowatch, Ingeniøren, Berlingske Tidende og Kristeligt Dagblad.

Studerendes priser til lækkerhed, ”swag” og kage

På vegne af de studerende overrakte Zeina Maroun ogAnne Kathrine Junker fire priser. Det blev:

Årets underviser (VIP)

Sten Rettrup om hvem de studerende sagde: Han forstår at forklare ting godt, forståeligt, grundigt og helt nede på jorden. Han er dedikeret og interesserer sig for sine elever. Samtidig er han sød og sørger for kaffe og god kage. Selvom hans metoder er gamle, så fungerer de for ham. Han har gode noter og især hans brug af overheadprojekter er populært og som der blev skrevet, "overheads styrer" og er "swag".

Årets hjælpsomme hånd (Tap)

Der blev stemt på i alt 11 forskellige Tap’er. Vinderen var Poul Sørensen om hvem de studerende sagde: “Software redder”, “ Han er ”nice” og altid glad, hjælpsom og tålmodig”, var de ord der gik mest igen.

Årets ildsjæl (social aktiv)

Der blev stemt 22 forskellige personer og på grupper såsom Fagrådet, Lektiecaféen, fodboldholdet Buchner Eitracht, festudvalget og rusvejlederne. Vinderen var Emil Hansen som i år kommer til at være rusvejleder for fjerde år i træk og har således været en del af studielivet for alle nuværende årgange.

Årets regne- eller laboratorielærer

16 forskellige regnelærer blev nomineret. Vinderen var Kenneth Ebert om hvem der blev sagt: “Lækker lækker”, “ Reddede organisk kemi ene mand” , “Han er en ven” og at han altid var velforberedt, havde gode opgaver og kage.

Som et ganske særligt indslag indspillede festdeltagerne en fødselsdagsvideo til Harry Gray, den navnkundige CalTech-kemiker, der sidder i Kemisk Instituts såkaldte Advisory Board. Med Mikael Bols, Theis Brock-Nannestad, Jesper Bendix og Morten Bjerrum i front udtalte forsamling en fødseldagshilsen, som Gray skal modtage i forbindelse med sin 80-års fødselsdag den 14. november.

Se billeder fra festen herunder: