28. oktober 2011

Grøn teknologi

INNOVATION

Opfindelser, der kan gøre verden grønnere og renere, skal skubbes fra Københavns Universitets laboratorier og ud til brugerne. Forskerne kan derfor nu få hjælp til at produktmodne deres opfindelser via en pulje til 'Gap-funding' under Copenhagen Cleantech Cluster. To kemikere får som de første støtte til at afprøve lovende grønne teknologier - såkaldte cleantech-opfindelser.

Lektor Matthew Johnson og professor Klaus Bechgaard fra Kemisk Institut modtager henholdsvis 500.000 kroner og 250.000 kroner fra Copenhagen Cleantech Cluster til at udvikle opfindelser til produkter med kommerciel anvendelse.

Luftbehandlingsanlæg sænker energiforbruget

Matthew Johnson har opfundet et luftbehandlingsanlæg, der både har et meget lavt energiforbrug og er i stand til at fjerne generende stoffer som andre ventilationsanlæg nøjes med at røre rundt i. Han påpeger, at gap-fundingen giver ham en enestående mulighed for at gå videre med sin opfindelse: Lektor Matthew Johnson forsker i atmosfærens naturlige evne til at fjerne forurening.

- Funding fra Copenhagen Cleantech Cluster gør det muligt at demonstrere opfindelsen for markedet. Jeg bruger gap-fundingen til at konstruere en prototype, som vi vil bruge til at reducere udslippet hos LM Windpower's Technology Center i Kolding, siger Matthew Johnson.

Effektiv lagring af CO2

Professor Klaus Bechgaard undersøger en teknologi til effektiv lagring af CO2, der kan mindske udslippet til atmosfæren. Hans opfindelse kan især vise sig at være værdifuld for skibsindustrien. Han håber, at gapfundingen vil give ham mulighed for at indlevere en patentansøgning, så opfindelsen kan vække interesse hos eksempelvis et rederi, der kunne blive en mulig samarbejdspartner:

- På sigt kunne det være interessant, hvis mit projekt kan være med til at sikre mere klimavenlige løsninger i en traditionelt set CO2-tung industri. En patentering af teknologien vil give et godt afsæt for at indgå samarbejde med en industriel partner, understreger Klaus Bechgaard.

Pulje på 4,3 millioner

Københavns Universitet har bevilget penge til de to projekter gennem Copenhagen Cleantech Clusters (CCC) gapfunding pulje.

Universitetet deltager i CCC for at kunne hjælpe opfindelser på vej, der bidrager med nye innovative løsninger på nogle af de store klimamæssige udfordringer. Alle forskere fra Københavns Universitet, der har gjort en teknologisk opfindelse med kommercielle perspektiver inden for cleantech, kan søge fra den 4,3 millioner kroner store pulje. Midlerne skal bruges til at modne perspektivrige ideer og forskningsresultater.

Kontakt

Projektleder Birgitte Neergaard
Forskning & Innovation, Tech Trans kontoret
Telefon: 24 94 25 24

Kommunikationsmedarbejder Sidsel Hansen
Forskning & Innovation
Telefon: 35 32 63 33

Emner