07. september 2012

Københavnerkemikere udgiver monumentalbog om miljøkemi

Uanset hvor man bor, er kemi uundgåeligt. Fra jordens kerne til atmosfærens ydre grænser er der kemi i miljøet, og fra universets fødsel til i dag er miljøet er blevet formet af kemiske processer. Derfor er det en omfattende affære at skrive en lærebog om miljøkemi, men to forskere ved Københavns Universitet har fuldført opgaven. Nu udkommer deres bog ”Chemistry and the Environment” på et af verdens mest prestigefulde forlag: Cambridge University Press. Og forlaget har ikke bare taget bogen, fordi den er stor og omfattende. De har også publiceret den fordi den er den første af sin art.

Længe ventet lærebog udfylder hul

Sven E. Harnung og Matthew S. Johnson, der begge underviser på et populært kursus i miljøkemi på Kemisk Institut, Københavns Universitet, har netop fået deres bog ud til offentligheden efter ti års skriveri og redigeringsarbejde. Og Johnson jubler.

”Undervisere i miljøkemi har indtil nu måttet tage til takke med tekster for begyndere. Der fandtes ingen gode bøger for studerende, der allerede havde indsigt i fysisk, uorganisk og organisk kemi. Det hul fylder vi ud”, forklarer Johnson der er lektor MSO på Kemisk Institut.

Gennemtestet af studerende

Den nye bog har taget form gennem et tiårs forelæsninger for kemistuderende på Københavns Universitet, hvor de studerende har kommenteret teksterne, efterhånden som de ændrede sig fra version til version.

”Det har været fantastisk at undervise i emnet, samtidig med at vi skrev bogen. Materialet er blevet afprøvet gentagne gange, og det her ville ikke have været halvt så god en bog uden de studerendes bidrag”, siger Johnson.

Matthew Johnson og Svend Harnung med trykfriske kopier af deres værk "Chemistry and the Environment".

Gigantværk

Selv om Harnung og Johnson er blevet hjulpet af generationer af studerende, har det alligevel været en herkulisk opgave at fuldføre bogen.

”Vi har skrevet 448 sider med 147,000 ord, 107 figurer og 39 molekylære strukturdiagrammer. Vi har også samlet 400 øvelser med numeriske løsninger. Da vi fik bogen fra Cambridge University Press, føltes det lige som at komme til enden af en lang tunnel”, siger Johnson, der også er begejstret for, at bogen bliver udgivet på netop dette forlag.

” Cambridge University Press er verdens ældste forlægger. De er et globalt varemærke, og de har allerede et flot udvalg af lærebøger i kemi og miljøvidenskab. Vores bog kunne ikke have fundet et bedre hjem”, slutter Johnson.

Bogen kan bestilles fra Cambridge University Press' hjemmeside