05. februar 2015

Københavnerkemikere i udvikling af eboladiagnose

Medicinalkemi

Gennem hele 2014 har den dødbringende virussygdom ebola raset i Vestafrika. For at få epidemien under kontrol er det afgørende, at opdage og isolere smittede patienter. Men de eksisterende diagnosemetoder kræver både avancerede laboratorier, og højtuddannet personale. Begge dele er der mangel på i de ramte lande. Derfor vil et internationalt konsortium nu udvikle en simpel, hurtig og sikker diagnosemetode, der kan bruges ude hos patienten af helsepersonale med ganske lidt uddannelse.

Ebola skal afsløres med sukker

På Københavns Universitet, Kemisk Institut, skal professor Klas Ola Blixt stå i spidsen for udviklingen af en diagnosemetode, der blandt skal undersøge hvordan det menneskelige immunsystem reagerer på sukkerstoffer, såkaldte glykoproteiner, der sidder på ydersiden af virus.

280 millioner Euro afsat til Ebolabekæmpelse

Det internationale projekt hedder EbolaModRad (Ebola Virus: Modern Approaches for developing bedside Rapid Diagnostics) og skal sideløbende udvikle en række forskellige bud på et brugervenligt diagnoseværktøj. Projektet har modtaget en bevilling på 4,4 mio. Euro, men er del af en investering på hele 280 mio. Euro fra EU og IMI, der er et partnerskab mellem EU og den Europæiske farmaceutiske industri. I projektet skal universiteter, industri og lovgivere samarbejde om at udvikle vacciner og diagnoseværktøjer samt metoder til at transportere, opbevare og anvende dem under de vanskelige forhold i felten.

Videreudvikling af succesrig diagnosestrategi

Ola Blixt har tidligere udviklet cancer og virusdiagnostik med de samme glykobiologiske metoder, som skal bruges til ebolaprojektet. For at sætte fart i forskningen har han anskaffet en peptidsynteserobot, et topmoderne anlæg, der kan fremstille syntetiske kopier af de sukkerstoffer og peptider, der nu skal studeres. Derudover forventer Han at ansætte en postdoc til sin del af EbolaModRad.