08. december 2010

Støtte til at undersøge hvorfor brændselsceller slides op

Brændselsceller kan med tiden erstatte benzindrevne forbrændingsmotorer, og dermed redde klimaet. Der er bare en lille ting. De er for ustabile til at køre i årevis. Nu har en forsker ved Kemisk Institut på Københavns Universitet modtaget en legat til at undersøge hvorfor brændselsceller er ustabile, og hvordan man undgår deres nedbrydning.

Af Jes Andersen
Matthias Arenz in his Copenhagen lab

Vover at vide takket være stort legat

Matthias Arenz modtager en otte millioner kroner stor Sapere Aude bevilling fra Det Frie Forskningsråd.
Sapere Aude betyder "Vov at vide". Og når det gælder viden er Dr. Arenz fuld af vovemod. Han har i årevis arbejdet med at analysere brændselscellers katalysatorer. Men han har hele tiden være afhængig af, at andre kunne bygge katalysatorerne for ham.How to avoid degradation

Hvordan man undgår nedbrydning

Med Sapere Aude legatets fire års finansiering forventer Arenz at ansætte to Ph.d. studerende og en postdoc. Med den bemanding håber han især at få gang i en egenproduktion af modelkatalysatorer.
"Alle katalysatorer nedbrydes på forskellige måder. Men vi ved ikke hvad der styrer forskellene. Jeg vil meget gerne vide hvordan de brydes ned, og hvordan man undgår nedbrydningen", forklarer Arenz.

Arenz dreams of a future with affordable fuel cell cars

Billige brændselsceller med simple modeller

Ved at undersøge hvordan simple modelkatalysatorer nedbrydes håber Matthias Arenz på at kunne opbygge et teoretisk grundlag, så fremtidens brændselscellebyggere kan forudsige hvordan forskellige syntesemetoder kommer til at påvirke katalysatorens stabilitet.

"Jeg drømmer om en dag at få råd til at købe en brændselscellebil. Ikke fordi min indkomst er steget, men fordi priserne på brændselsceller er faldet", smiler Arenz.

Hjælper på introduktionen til Danmark

Matthias Arenz kommer oprindeligt fra Aachen i Tyskland og har kun boet i Danmark i ti måneder. For ham er bevillingen en bekræftelse af, at han gjorde ret i at komme til Danmark.
"For at kunne arbejde med min forskning skal jeg bruge penge og folk. Men når man kommer til et nyt land er der ikke nogen, der kender dig. Det at man kan ansætte folk betyder, at flere lærer dig at kende, og det starter en selvforstærkende proces," forklarer Matthias Arenz.