10. november 2009

Molekylær elektroniks fader bliver æresdoktor i København

Når vi en dag bygger elektroniske komponenter af enkeltmolekyler, bliver vore computere og anden elektronik måske så småt, at vi skal bruge lup for at finde harddisken. Idéen om at et enkelt molekyle kan lede strøm, blev første gang fremsat af amerikanerne Mark Ratner i 1974.
Ratner, der i dag leder forskningen i teoretisk molekylær elektronik på North Western University i Chicago i USA, bliver udnævnt til æresdoktor ved Københavns Universitet under årsfesten torsdag den 12. november.
Indstillingen til æresdoktoratet kommer fra Kemisk Institut, som gennem mange år har haft et frugtbart samarbejde med Ratner, der både har modtaget danske studerende og sendt sine egne Ph.d’er og postdocs til København.
Professor Thomas Bjørnholm, der leder Instituttets molekylærelektroniske indsats, glæder sig over udnævnelsen.
”Det er faktisk en stor ære, at få lov til at udnævne en kapacitet som Ratner til æresdoktor. For mig at se, er det en manifestation af de bånd som allerede er knyttet, og af ønsket om at vedligeholde de bånd”, siger  Nanoprofessoren.