24. juni 2009

Computerkemi skal løftes

Ny professor til simuleret kemi

For at styrke arbejdet med den computertunge ende af teoretisk kemi, har Kemisk Institut nu udnævnt Jan Jensen som professor i såkaldt Biocomputational Chemistry. 40-årige Jan Jensen har boet og arbejdet 21 år i USA, de sidste 10 på University of Iowa. Herfra har han særligt stærke erfaringer i simulering og modellering inden for design af proteiner og enzymer. Han er derimod ikke den store eksperimentator.

”Jeg var nær aldrig blevet kemiker, fordi jeg var så dårlig til at eksperimentere i laboratoriet, fortæller Jan Jensen smilende.

Alligevel regner han med, at hans tid skal fordeles med halvdelen til at udvikle ny software og nye metoder, og den anden halvdel til at udvikle nye og gavnlige kemiske stoffer. Det sidste dog i samarbejde med andre. Ved siden af sit arbejde med computerkemien, har den nye professor interesseret sig glødende for animation af molekylære reaktioner og bevægelser, og han glæder sig til at finde kolleger på Kemisk Institut Københavns Universitet, der har lyst til at bruge den type visualisering i deres arbejde. Jan Jensen har bosat sig på Frederiksberg med sin serbiske kone. Her nyder han igen at kunne cykle på arbejde uden at køre med livet i hænderne. Han tiltrådte den 1. juni 2009.