20. oktober 2009

Julelyde fra kemisk institut

Hvad gør en lydmand, der skal fremstille lyden af magi til årets DR-julekalender? Han kontakter nutidens magikere på kemisk institut, og beder dem levere lyden af ild, is og magi.

Af Jes Andersen

For to kemistuderende var det en kærkommen opgave, da lyddesignerne på årets DR-julekalender ”Pagten” henvendte sig. Som Ph.d. studerende forsker Mie Højer Vilhelmsen og Brian Rasmussen til dagligt i organisk kemi på Kemisk Institut. Og de fik et kærkomment og underholdende afbræk i studierutinerne, da de blev bedt om at lave boblende, frysende og hvæsende lyde. Lyde der skal underbygge de magiske elementer i kalenderen.
”Jeg syntes det var supersjovt at bruge vores normale laboratoriumsrekvisitter til noget helt andet, og få lov til at lege med flydende nitrogen, tøris og ild. Man er vel stadig et stort legebarn,” siger Mie Højer Vilhelmsen med et bredt smil.

Magiske lyde til hemmelig historie

Julekalenderens historie var stadig yderst hemmelig, da lydene blev indspillet. Men lydmand Morten Wille fra DR-Drama kunne dog afsløre, at der optræder børn, nisser og troldmænd i den uhyggelige historie. De kolde og varme lyde fra kemikernes laboratorium skal optræde, når troldmænd og nisser udkæmper dueller der skal afgøre om julen skal fryses ned, eller være varm og hyggelig.

Hverdagskemi lyder mystisk

For de to kemistuderende skulle det have været en smal sag at lave lyden af frost. En spandfuld flydende kvælstof på minus 196 grader er kold nok til at fryse hvad som helst ned. Men lyden blev først rigtig, da de to fandt på at dyppe et fugtigt viskestykke i den isnende væske. Når man prøver at rette et dybfrossent viskestykke ud, lyder det meget overbevisende. Nærmest som en frostsprængt granskov. Lyden af boblende optøning kunne fremskaffes ved at lægge tøris i en balje med acetone. Og den hvæsende lyd af ildmagi? Den leverede de unge kemikere ved hjælp af en fire meter høj flamme af brændende metal.