2. september 2009

Ny professor skal styrke forskning i hvordan kemi påvirker klima

Af Jes Andersen

Jordens atmosfære er fyldt med kemiske komplekser. Men vores viden om hvordan komplekserne påvirker vejr og klima er stærkt begrænset. Med udnævnelsen af 45 årige Henrik Kjærgaard til professor i fysisk kemi, håber Kemisk Institut at bidrage med svar på de spørgsmål.

Danskfødte Kjærgaard er uddannet på Odense Universitet men allerede som Ph.d.-studerende drog han i 1989 til Canada. Her mødte han også sin Dansk/Canadiske kone Mette. I 1996 flyttede de to til New Zealand, til en stilling på University of Otago i Dunedin hvor Henrik i 2008 blev udnævnt til professor.
Henrik Kjærgaard har igennem sin karriere vist, at fysisk og teoretisk kemi er velegnet til at undersøge spørgsmål inden for atmosfærekemien, men på universitetet i New Zealand var han den eneste der beskæftigede sig med området. Derfor glæder han sig til samarbejdet med sine mange nye kolleger på Københavns Universitet. Her er det hans håb at kunne bidrage med både nye idéer og metoder. Blandt andet ved at opbygge en facilitet for cavity ring down og fotoakustisk spektroskopi kombineret med udvikling teoretiske metoder til undersøgelse af molekylær komplekser.
Sammen med Mette har han tre skolesøgende børn. Han ser frem til, at vise dem et land, med en lang kulturel historie. Og så glæder han sig til at sætte dem i en skole, hvor der undervises i fremmedsprog. For som han siger.
"I Danmark bor der mange fremmede og spændende kulturer inden for køreafstand. Det er nyt i forhold til New Zealand".