17. december 2009

Svensk videnskabspris til dansk krystalforskning

Kjole og hvidt hører ikke til i enhver kemikers garderobe, men krystalforskeren Anders Østergaard Madsen måtte investere i et af de elegante sæt da det svenske Kungliga Fysiografiska Sälskapet ville beære ham med Ingrid og Sten Ahrlands Pris.

 

Anders Østergaard Madsen modtager KFSpris i Lund.

Af Jes Andersen 

Madsen, der er lektor på Kemisk Institut, fik prisen på 50.000 svenske kroner for arbejde med såkaldte polymorfe krystaller. Det vil sige, at han forsker i hvorfor
en forbindelse kan lave krystaller med vidt forskellig farve, hårdhed, smeltepunkt, opløselighed og struktur, selv under betingelser, som tilsyneladende er nøjagtigt de samme.

Det bedst kendte eksempel på sådan en polymorfi er kulstof, der både kan blive til grafit og diamant, men forståelse af organiske stoffers krystaldannelse er noget som især medicinalindustrien kan bruge.

Værdig overrækkelse 

Kungliga Fysiografiska Sälskapet har eksisteret siden 1772, så når de uddeler priser sker det med en del værdighed, fortæller lektor Madsen.

"Nok kræver de at prismodtageren møder op i kjole og hvidt, men til gengæld giver de så gallamiddag og indkvartering på Grand Hotel i Lund. Det syntes min kæreste er et godt scoretrick", siger Anders Østergaard Madsen med et grin.

Middag med arbejdstøjet på 

Lektor Madsen vidste ikke han var blevet nomineret til den ærefulde pris. Derfor kom invitationen til Lund som noget af en overraskelse, og Anders Madsen har i sinde at udnytte gallamiddagen til mere end et gratis måltid.

" Kungliga Fysiografiska Sälskapet har en del medlemmer, som er tunge inden for forskningen, så jeg skal klart kridte skoene, når jeg nu kan møde dem under så uformelle forhold", siger den stolte prismodtager.