28. april 2010

Industrisamarbejde fører til grundforskning

Af Jes Andersen

I fremstillingen af medicinsk udstyr, er det det et vigtigt spørgsmål, om to stykker plastik kan svejses så de sidder sammen og er tætte - eksempelvis til brug til fremstillingen af stomiposer. For at opnå en fundamental forståelse for hvordan man får dem til det, er det nødvendigt med at stille en del kemiske og fysisk-kemiske spørgsmål.

Klaus Bechgaard, Bo Wegge Laursen og Michael Pittelkow skal nu i gang med at opfinde løsninger til sådanne problemstillinger. Men selv om det lyder som rent udviklingsarbejde, så er der betydelige mængder grundforskning i projektet.

Sammen med industripartnere som Coloplast, Force Technology og Novo Nordisk, har KIKU-forskerne fået 8.9 million D.kr. af det Strategiske Forskningsråd til projektet "Expanding the Weld Compatibility of Plastics".

For at få to stykker plastik med så forskellige egenskaber som polyethylen og polyurethan til at sidde sammen, vil gruppen udvikle en helt ny måde at svejse på. De vil skabe nye stoffer, der afgiver varme, når de bliver belyst med nærinfrarød laser. Varme der er så kraftig at den kan smelte de to plastikker sammen.

Hvis det lykkes at udvikle en metode, der virker, kan patentet vise sig at være endog mange penge værd. Men for Michael Pittelkow er det de ubesvarede spørgsmål, der trækker. Fordi stofferne både skal have de rette optiske egenskaber og opløselighedsegenskaber mener Pittelkow at der er basis for helt ny kemi.

"Der er rigtigt meget sjov kemi i nærinfrarøde farvestoffer, og det er klart en vigtig motivation for at gå ind i det her", siger adjunkt Pittelkow.

Projektet har allerede ansat Helle Østergreen Nielsen, der er Ph.d. studerende. Og ud over at stå for udvikling af de nærinfrarøde farvestoffer skal hun også undersøge svejsezonerne med blandt andet elektron- og Ramanmikroskopi, for at belyse præcist hvad der er sket i svejsningen. Ud over Kemisk Instituts syntese og analysearbejde bidrager Ålborg Universitet med den teoretiske modellering.