17. december 2009

Atmosfærekemi i co2 neutralt hus

Af Jes Andersen

Alle forurenende gasser bliver med tiden nedbrudt i atmosfæren. Men det tager lang tid, og processerne kan være næsten uforståeligt komplekse. Derfor skulle ti studerende fra Københavns Universitets internationale eliteuddannelse ”Miljøkemi og Sundhed” have en af deres forelæsninger i Danmarks første CO2neutrale offentlige bygning, ”Green Lighthouse” på Campus Nord.

Deltagere i eliteuddannelsen miljøkemi og sundhed på terassen i Green Lighthouse

Af Jes Andersen

Her fik de lejlighed til blandt andet at bese prototypen på en helt ny type energibesparende luftrensningsanlæg. Et anlæg der efterligner atmosfærens selvrensende egenskaber. Bare pakket ind i en kasse på loftet af det energibesparende hus.

Denisa Cupi fra USA er en af de ti elitestuderende, og i hendes øjne er et hus som Green Lighthouse et godt billede på det hun har oplevet som studerende i Danmark.”Danskerne er optaget af energi og forurening. Ikke bare i teorien men også i virkeligheden. Derfor er Danmark det perfekte sted at afprøve teorierne i praksis”, siger Cupi.

Eliteuddannelsen kombinerer kemi, miljøpåvirkning og helse, og for Denisa Cupi er det ideelt.”Jeg er glad for at være optaget på en uddannelse, hvor jeg kan lære hvordan forskellige stoffer påvirker miljø og sundhed. Vi har brug for flere folk der er kvalificerede til at bedømme hvor stor en risiko forskellige giftstoffer udgør for alle levende organismer”, siger Cupi.

Forelæsningen i ”Green Lighthouse” hørte til kurset ”Luftforurening og Helse”, som Ole John Nielsen og Matthew Johnson fra Instituttets atmosfærekemiske gruppe CCAR står for.