04. februar 2010

Novopenge til enzymstuderende

Af Jes Andersen

Enzymer er naturens molekylære køkkenmaskiner. De hakker, snitter og nedbryder alle de kemiske stoffer der kommer ind i kroppen. Dels den mad vi spiser, dels de giftstoffer, der gør os syge. Men enzymerne er utroligt målrettede. De fleste enzymer kan kun Én ting.

Nu har en specialestuderende ved Kemisk Institut på Københavns Universitet fået Novo Nordisk' Skolarstipendium på 50.000 kroner, så han kan bruge sit sidste studieår koncentreret på at udvikle et enzym, der nemt kan ændres til nye opgaver.

Alex Green Wielandt; modtager af Novo Nordisk skolarstipendie 2010

Molekylær Foodprocessor

Man kan sige, at den biokemistuderende Alex Green Wielandt skal udvikle enzymernes food processor. Han skal skrælle et enzym ned, til der kun er karrosseriet tilbage, og så skal han finde en metode til at sætte motor, dejkroge, snitteknive eller rivejern fast til karrosseriet.

Enzymet han skal skrælle ned hedder Maltose-O-Acetyl transferase eller MAT blandt venner. Det er et enzym der findes naturligt i bakterien E.Coli, hvor den sætter fart på en kemisk reaktion inden i bakterien. Men det er ikke selve reaktionen, der er vigtig for Alex Wielandt. Det afgørende for ham er, om enzymet er nemt at reducere til sin grundstruktur.

"Spørgsmålet er, om jeg kan fjerne alt det der stritter ud, uden at det falder sammen. Hvis det stadig er stabilt, så kan jeg måske begynde at bygge en ny funktion fast på grundstrukturen", forklarer den specialestuderende.

Tidskrævende trick til enzymproduktion

Alex Wielandt kalder selv målet for sin specialeforskning for ambitiøst. Han befinder sig i grænselandet mellem kemi og biologi. Og enzymerne får han produceret i levende bakterier. Det er et smart trick. Men også tidskrævende.

Hver eneste gang han vil ændre i enzymet, skal han først manipulere med generne i E.Coli bakteriens DNA. Så skal han sætte bakterierne til at formere sig med opskriften for det nye gen kodet ind i deres arvemasse. Først når bakterierne har delt sig i et døgns tid, har de produceret nok til at Wielandt kan analysere om enzymet har ændret sig på den rigtige måde. Og hele processen skal gentages hver eneste gang Alex vil afprøve en ny ændring i enzymet.

Derfor er det langt fra sikkert, at han både når at skrælle enzymet ned, og sætte nye funktioner på, inden han skal aflevere sit speciale. Men Alex Wielandt vil hellere have lidt for store ambitioner end lidt for små.

"Det er bedre at have planlagt for meget forskning til sit speciale, og så skære fra, end det er at have planlagt for lidt, og så skulle i gang med at opfinde mere undervejs", mener den specialestuderende Alex Green Wielandt.

Ambassadør for Novo. Og for videnskaben

Uanset om Wielandt når alt det han har sat sig for i sin specialeforskning, så skal han ud og fortælle om det i Folkeskoler og Gymnasier når han er færdig. Alle, der modtager Novo Nordisk' skolarstipendium forpligter sig til at blive Novo Science Ambassadors.

Og selv om det kan lyde som noget af en byrde, så ser Alex Wielandt det som en fordel. For Novo sender ikke sine ambassadører i marken uden at forberede dem godt.

"Jeg får et kursus i formidling af Novo, før jeg skal ud og holde foredrag. Og det ser jeg som en ekstra gave oven i pengene og kontakten til Novo", siger stipendiemodtageren.

Alex Wielandt er specialestuderende i Gruppen "Biofysisk Kemi" ved Kemisk Institut, og han udfører specialeforskningen med vejledning fra Leila Lo Leggio og Jose Antonio Cuesta-Seijo fra Kemisk Institut.