27. januar 2010

Hæderspris for forskning i livsvigtige krystaller

De fleste lægemidler består af krystaller. Men får krystallerne en forkert form kan medicinen blive livsfarlig. Alligevel ved videnskaben meget lidt om hvad der bestemmer krystallers form.

Af Jes Andersen

En forsker fra Kemisk Institut, Københavns Universitet har nu Videnskabsministerens ord for, at han er dygtigere end de fleste til at lure hvad der skal til for at krystaller får den rigtige form. Det fik lektor Anders Østergaard Madsen da han modtog en af 2010's "Ung Eliteforsk" priser fra Det Frie Forskningsråd.

Ung Eliteforsk-prismodtager 2010 Anders Østergaard Madsen modtager prisen af Forskningsminister Helge Sander
Når kulstof krystalliserer, kan det ende som enten grafit eller diamant. Anders Østergaard Madsen forsker i hvilke mekanismer, der får en given organisk forbindelse til at danne vidt forskellige krystaller, selv om forholdene er præcist de samme. Det er en viden der kan være millioner værd for blandt andet lægemiddelindustrien. Men indsigten er også værdifuld mange andre steder i den kemiske industri.

Det Frie Forskningsråds "Ung Eliteforsk" pris er på 200.000 kroner og for Anders Madsen er pengene naturligvis rare. Mest fordi han nu får råd til at invitere udenlandske eksperter, der kan styrke hans egen forskning.

Blandt andet har han planer om, at invitere eksperter i den særlige disciplin "Crystal Engineering". Det vil sige kunsten at designe og bygge krystaller. Men også eksperter med teoretisk indsigt i krystaller kan regne med at modtage billetter til København på Madsens regning. For i frontforskning er det næsten umuligt at arbejde solo, fortæller Anders Østergaard Madsen.

"Hvis man vil klare sig godt som forsker, er det utroligt vigtigt at skabe kontakter til folk, der kan supplere med viden der ligger tæt på ens egen", siger Madsen.

Prispengene vil Madsen også bruge til at invitere sine studerende med på internationale konferencer om emnet. For forudsigelse, design og produktion af krystaller er et stærkt internationalt forskningsfelt. Men selv om pengene åbner muligheder for at Madsen kan styrke sin forskning, så er det endnu vigtigere, at prisen får ham til at føles sig værdsat.

"Jeg er meget stolt over prisen, men nu må jeg lægge mig i selen for at leve op til eliteprædikatet. Jeg skal altså til at levere nogen eliteresultater", slutter den unge kemiker.

De Frie Forskningsråd uddeler hvert år "Ung Eliteforsk" priser til op til 24 forskere, der endnu ikke er fyldt 35. Dermed fik Anders Østergaard Madsen sin pris i sidste øjeblik. Hans 35 års fødselsdag faldt i oktober 2009.

Prisen uddeltes af HKH Kronprinsesse Mary og Videnskabsminister Helge Sander i Festsalen på Ny Carlsberg Glyptotek Onsdag den 27. januar 2010