19. november 2009

Værdifulde visualiseringstips fra ny blog

Af Jes Andersen

Når kemilærere se ud som om de danser, kan de i virkeligheden være i færd med at beskrive et molekyle. For kemi bevæger sig. Både kemiske processer og kemiske strukturer. Og det har været svært at beskrive bevægelserne uden at vifte med hænderne.

Men nu er der hjælp at hente for kemilærere og andre, der hellere vil bruge software end samba til at visualisere kemien. På en ny blog fortæller professor i teoretisk kemi Jan Jensen om tre meget anvendte visualiseringsværktøjer. Og han lover, at alle kan følge med.

"Selv om programmerne kan nogle ret avancerede ting, er de nogenlunde lige så svære at bruge som Word", konstaterer Jan Jensen tørt.

De tre programmer professoren omtaler i sin blog er "Molecular Workbench", ”Jmol”, og ”Avogadro”.

Molecular Workbench er særligt egnet til molekylær dynamik, fordi softwaren kan simulere både kemiske reaktioner, kvantekemiske processer, biokemi og meget andet. Jmol er der i mod mere velegnet til at animere strukturer. Her er der mulighed for at dreje et imaginært molekyle rundt, og anskue det fra alle vinkler. Endelig er Avogadro velegnet til at bygge molekylerne i, for eksempel til videre brug i Jmol, men også til at finde den mest stabile struktur.

I sin blog fortæller Jan Jensen hvordan han har brugt de tre animationsværktøjer i undervisningen, så andre undervisere kan lære af ham, men han henviser også til andre brugere, så studerende og forskere kan få indsigt i de mange måder der er at bruge kemianimationer på.

Læs blog på http://molecularmodelingbasics.blogspot.com/