Studieretningsprojekter

Overvejer du at uddanne dig inden for kemi?

Drømmer du om medicinalkemi eller kemi?

Kom og lav SRP (studieretningsprojekt) i Kemisk Instituts laboratorier og prøv os af.

Hvornår?

Hvert år tilbyder Kemisk Institut tre dage i laboratoriet til dit SRP. SRP-dagene gennemføres i 2023 i dagene onsdag 1/2-2023, torsdag 2/2-2023 og fredag 3/2-2023. Alle tre dage fra 9-17. 

Hvad?

Kemisk Institut udbyder en række laboratorieøvelser, der indeholder både syntese og analyse. Alle vore SRP-projekter kan kombineres med fysik. Flere har været koblet til biologi og historie mens et enkelt har et stærkt matematik aspekt. Men også mange andre fag kan trækkes ind i projekterne.

Over tre dage får du mulighed for selv at fremstille en kemisk forbindelse i vores laboratorier. Ved at analyserer dit produkt på vores avancerede massespektrometri, C- og H-NMR samt elementaranalyse-apparater kan du kombinere projektet med fysik.

Hvordan?

Du skal ansøge om at skrive SRP på Kemisk Institut. Tilmeldingen til 2023 er lukket.

Hvad ellers?

Læs de mest almindelige spørgsmål og svar i kemiSRP FAQ her.

Optagelsesbetingelser finder du nederst på siden.

Tre gode projekter

Computeren som spåmand

(Kemi-fysik/ kemi-matematik/ Kemi-bioteknologi) Siden kvantemekanikkens udvikling i starten af det 20. århundrede har dens anvendelse i kemien langsomt men sikkert vundet indpas i den kemiske verden. I dagens forskning bruges kvantekemiske beregninger til at undersøge om reaktioner vil forløbe, og hvilke produkter der vil dannes således at laboratoriekemikere ikke bruger måneder på reaktioner der ikke vil virke. Kvantekemien er blevet offentligt tilgængelig gennem computerprogrammer som Gaussian, hvorved hundredevis af beregningsmetoder kan benyttes ved et enkelt klik med musen. Download øvelsesvejledningen her.

Ondt i huden

(kemi- biologi/ Kemi-fysik) Når hvepse, myg eller bier stikker, er det skønt med en salve, der kan bedøve det ømme sted. Det aktive stof i de fleste lokalbedøvende midler hedder Lidokain. Prøv at syntetisere stoffet, og analyser, om du har lavet et rent aktivstof til din lokalbedøvende salve. Download øvelsesvejledning her.

Stereokemi og bivirkninger

(Kemi-fysik/ Kemi-biologi/ kemi-historie) Når molekyler findes i to stereokemiske former kan det blive farligt. I lægemidlet Thalidomid viste det sig, at den ene stereokemiske form medførte misdannelser på fostre. I dette projekt fremstilles Ibuprofen stereokemisk oprenset og den stereokemiske renhed måles ved drejningen af planpolariseret lys. Download øvelsesvejledning her.

Betingelser

Øvelsesvejledninger og problemformulering

Du SKAL bruge øvelsesvejledning hentet her på siden som udgangspunkt for din problemformulering. Alle øvelserne her er minimumsøvelser. Du kan bygge mere på, ved at analysere dit produkt, og bearbejde analyserne matematisk.

Fagligt niveau

Under laboratoriearbejdet får du assistance fra vore dygtige undervisningsassistenter. Men du skal selv kunne klare dig i et laboratorium og håndtere den efterfølgende rapport. Derfor ser vi helst, at du har taget dine gymnasiefag på niveauer svarende til optagelseskravene til kemiuddannelsen. Dem kan du finde her.

Ansøgning

SRP på kemi kan kun søges elektronisk. Ansøgningen er lukket.